Terug naar Home Haptotherapie Zwangerschapsbegeleiding Relatiebegeleiding

"Een hand op de juiste plek en op het juiste moment zegt vaak meer dan duizend woorden."

 

Haptonomie

Haptonomie

Het begint met voelen...

Al voordat we kunnen zien en horen kunnen we voelen via onze huid. We beginnen ons leven als voelende wezens. Het eerste contact dat we ervaren verloopt via de tast.
Voor baby's is het zelfs van levensbelang om aangeraakt te worden.

Iedereen heeft behoefte aan aanraking. Een liefdevolle aai over je bol geeft vertrouwen en stelt je gerust. Je slaat je arm om een dierbare heen als hij of zij verdriet heeft. Aanraken is een natuurlijke manier van gevoelens delen met een ander en het is essentieel voor een goede emotionele ontwikkeling. De aanraking is de meest directe en echte vorm van contact.

In onze snelle westerse maatschappij wordt ons vooral geleerd ons verstand te gebruiken. De communicatie tussen mensen is vooral gericht op een bepaald resultaat of effect. Aanraken is vaak een taboe, alleen toegestaan in prive-sfeer of heeft een technisch karakter.

Het wordt steeds moeilijker om stil te staan bij jezelf en we neigen ertoe om signalen van ons lichaam te negeren. Dit kan uiteindelijk leiden tot onvrede, verstoorde relaties en tot het ontstaan van lichamelijke en psychische klachten.

Haptonomie houdt zich bezig met het ontdekken, ontwikkelen en verhelderen van het gevoelsleven, waarvan het lichaam als drager wordt gezien. Vooral aan de gevoelsmatige betekenis van aanraken wordt in de haptonomie veel aandacht besteed en in het bijzonder de wisselwerking tussen gevoelsleven en houdingen, gebaren en bewegingen van mensen.


Wat is haptonomie? from De Tierelier on Vimeo.