Terug naar Home Haptotherapie Relatiebegeleiding

"Ik leer je kennen voordat ik je zie"

 

Zwangerschapsbegeleiding

Zwanger-
schaps-
begeleiding

 

En dan....................ben je zwanger!! De komst van een nieuw kindje dient zich aan.
Vaak is het in het begin nog even wennen en voelt het nog onwerkelijk.
Het is leuk maar misschien ook eng en spannend wat er allemaal te gebeuren staat.

Alle ervaringen rond de periode van de zwangerschap en bevalling zijn bijzonder, uniek en persoonlijk en blijven je vaak je hele leven bij. Elke zwangerschap brengt veranderingen met zich mee voor je lijf, voor je gezin en werk en natuurlijk ook voor je partner. Ook als het een tweede of derde kindje betreft.

Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding doe je samen met je partner

Het is een persoonlijke begeleiding gericht op het samen beleven van de zwangerschap en het samen voorbereiden op de bevalling en het ouderschap.
Jij en je partner wordt geleerd bewust contact te maken met het kindje.

De begeleiding bestaat uit minimaal 6 bijeenkomsten van 1 uur; 5 voor en 1 of meerdere na de bevalling. Zodra de baby door de ouders gevoeld wordt kan er worden gestart. Meestal is dit vanaf 20 weken zwangerschap, maar het kan ook eerder. Een baby in de baarmoeder voelt al veel van de buitenwereld. Hij hoort jouw hartslag, schrikt van een hard geluid en kan eventuele spanning in je lijf voelen. Hij reageert hierop door te bewegen of juist stil te worden. Zo luistert hij naar zijn moeder. Jij als moeder merkt dit al aan je baby; ineens doet hij heel druk of het is zo stil dat je juist denkt: he, ben je er nog? En als je een hand op je buik legt, zal je voelen dat hij reageert op je aanraking. Bij een liefdevolle aanraking zal je merken dat je kindje naar je hand toe beweegt en je hand opzoekt.

Op deze manier leert ook je partner om -via jouw buik- contact te maken met de baby. Zo wordt het een gedeelde ervaring van jullie drieen. Natuurlijk heb jij als partner een belangrijke rol. Je kunt praktisch heel ondersteunend zijn door je vrouw te helpen zich goed te voelen in haar lijf. Maar net zo belangrijk is of jij je al vertrouwd gaat voelen in de nieuwe situatie en hoe het contact tussen jou en je vrouw verloopt. Via de aanraking wordt gewerkt aan het gevoeliger worden voor signalen en behoeften van het kindje en van elkaar. Het kindje zal zich hierdoor welkom voelen en het vertrouwen in elkaar en het aanstaande ouderschap kan daardoor groeien. Dit is het eerste begin van de hechting.

Wat komt er aan bod

Voor de bevalling:
 
  • Versterken van het contact met jullie kindje
  • Leren vertrouwen op je gevoel, je lichaam en op elkaar
  • Aandacht voor de ondersteunende rol van de partner, draagkracht in de zwangerschap. ( werk, eerdere kindjes)
  • Aandacht voor specifieke klachten en emotionele problemen ( eerdere trauma's)
  • Leren omgaan met pijn , opvangen van de weeën
  • Informatie en ervaren van houdingen tijdens de bevalling
  • Aandacht voor de vaak hectische tijd van het kraambed en daarna
Na de bevalling:
  • Het bespreken van jullie ervaringen tijdens de bevalling
  • Hoe om te gaan met alle veranderingen; het ouderschap, het familiesysteem
  • Omgang met jullie baby; contact, draaghoudingen, huilen